İzmir Havadis

Kanser riskinde akraba faktörü

MEDİKAL ONKOLOG AHMET ÖZVEREN, HİÇBİR GENETİK TESTİN, KİŞİYE KESİN OLARAK KANSERE YAKALANIP YAKALANMAYACAĞI BİLGİSİNİ VERMEDİĞİNİ; ANCAK ÇOĞU İNSANDAN DAHA YÜKSEK BİR RİSKİNİN OLUP OLMADIĞINI SÖYLEYEBİLDİĞİNİ BİLDİRDİ. UZM. DR. ÖZVEREN, “ERKEN YAŞTA KANSER TEŞHİSİ KONMUŞ 2 VEYA DAHA FAZLA AKRABAYA SAHİP OLMAK GİBİ FAKTÖRLER, KALITSAL KANSER İÇİN OLASI BİR RİSK ARTIŞI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜRMEKTEDİR” DEDİ.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Kanser riskinde akraba faktörü
235 views
22 Eylül 2021 - 10:10
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Medikal Onkolog Ahmet Özveren, hiçbir genetik testin, kişiye kesin olarak kansere yakalanıp yakalanmayacağı bilgisini vermediğini; ancak çoğu insandan daha yüksek bir riskinin olup olmadığını söyleyebildiğini bildirdi. Uzm. Dr. Özveren, “Erken yaşta kanser teşhisi konmuş 2 veya daha fazla akrabaya sahip olmak gibi faktörler, kalıtsal kanser için olası bir risk artışı olduğunu düşündürmektedir” dedi.

Kent Onkoloji Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ahmet Özveren, kanser riskini değerlendirmek için herkesin kalıtsal kanser gen taraması yaptırmasına gerek olmadığını söyledi. Kanser vakalarının yüzde 5-10’unun kalıtsal; yani doğuştan itibaren kansere yol açan gen ya da genlere sahip olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Özveren, hastaların yüzde 90’dan fazlasının kansere yol açan mutasyonları sonradan edindiğini ifade etti.

Özveren, kalıtsal kanser için olası bir risk artışı olduğunu düşündüren faktörleri şöyle sıraladı:

“Ailede kanser öyküsünün olması; ailenin aynı tarafında (anne veya baba tarafı) aynı veya birbiri ile ilişkili kanser türlerine sahip 3 veya daha fazla akrabaya sahip olmak. Erken yaşta kanser teşhisi konmuş 2 veya daha fazla akrabaya sahip olmak. Bu faktör kanserin türüne göre farklılık gösterebilir. Çoklu kanserler; bir akraba 2 veya daha fazla kanser türü geliştirdiğinde. Nadir kanserler; yumurtalık kanseri, böbrek üstü bezi kanseri veya sarkom gibi bazı kanser türleri. Birinci derece akrabalarda kanser öncüsü olduğu bilinen bir sendromun (örneğin; çoklu barsak polibi sendromu) tespit edilmiş olması.”

Öte yandan, hiçbir genetik testin, kişiye kesin olarak kansere yakalanıp yakalanmayacağı bilgisini vermediğini vurgulayan Kent Onkoloji Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ahmet Özveren, “Ancak çoğu insandan daha yüksek bir riskinin olup olmadığını söyleyebilir” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.