İzmir Havadis

Tarihi Yıldız Sinemasına genç tasarım

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİLERİ, BASMANE’DE BULUNAN İZMİR’İN SİNEMA TARİHİNDE ÖNEMLİ YER TUTAN YILDIZ SİNEMASI’NI, SOSYAL, KÜLTÜREL VE EĞİTİMSEL İŞLEVLERLE YENİDEN TASARLADI.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tarihi Yıldız Sinemasına genç tasarım
124 views
21 Ocak 2022 - 11:10
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencileri, Basmane’de bulunan İzmir’in sinema tarihinde önemli yer tutan Yıldız Sinemasını sosyal, kültürel ve eğitimsel işlevlerle yeniden tasarladı.

Geçmiş yıllarda, ‘Yeniden İşlevlendirme Stüdyosu’ kapsamında, kente mal olmuş Elektrik Fabrikası, Alsancak Garı, Toprak Mahsulleri Ofisi Siloları, Tekel binaları gibi tarihi yapıları yeni işlevlerle tasarlayan Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, bu kez İzmir’de sinemanın en canlı dönemlerine tanıklık etmiş tarihi Yıldız Sinemasını yeniden tasarladı. RITM Araştırma ve Tasarım Grubu üyeleri Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karabağ, Dr. Öğretim Görevlisi Özge Başağaç, Öğretim Görevlisi Sergio Taddonio ve Araştırma Görevlisi Özüm Karadağ tarafından yürütülen çalışmada öğrenciler, binayı; sosyal, kültürel ve eğitimsel işlevlerle yeniden tasarladı. Projeler, Selçuk Yaşar Kampüsü’ndeki sergide; Büyükşehir Belediyesi Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü, TARKEM ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerden oluşan konuklara, öğrenciler tarafından sunuldu. Konuklar, öğrenci sunumlarının ardından sergideki tasarımları inceledi.

Çağdaş tasarım stratejileriyle yeniden kullanılmasına için öneriler geliştirildi

Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karabağ, “Yıldız Sineması; İzmir’de 1950’lerin sinema yapılarının ender örneklerinden biri. Temiz çizgileri, basit geometrik formu, açılı bant pencereleri, düz çatısı ve giriş saçağı ile İzmir’deki modern mimarlık mirasının karakteristik bir örneği. Yapının modernist sade tasarım dili, iç mekân tasarımında da sürdürülmüş. Öğrenciler, sinema yapısını sinema müzesi, kafe, eğitim alanları, dijital arşiv ve kütüphane gibi işlevlerle donatarak ve birbirinden farklı çağdaş tasarım stratejileri kullanarak yeniden tasarlanarak kullanılmasına ilişkin öneriler geliştirdi” dedi.

Yıldız sineması hakkında

1940’lı yıllarda açık hava sineması olarak inşa edilen Yıldız Sineması, 1957’de kapalı sinema olarak yeniden yapıldı ve kapılarını 22 Mart’ta Zeki Müren konseriyle açtı. Zamanın en iyi filmlerinin oynadığı, bin 800 koltuklu, üstü açılabilen büyük bir sinema olan Yıldız Sineması, film gösterimlerinin yanı sıra sihirbaz gösterileri, konserler, operetler, tiyatrolar gibi farklı sanat etkinliklerine ev sahipliği yaptı. 1953 yılından 1988’e dek Türkiye’de sinemanın en canlı dönemlerine tanıklık etmiş, İzmir’in en büyük, en popüler ve kısmen açılır-kapanır tavanıyla dünyanın en ilginç sinema salonlarından olan Yıldız Sineması, sonrasında ise kapalı spor tesisleri olarak Basmane Gaziler Caddesi No: 40- 42’de fiziki varlığını sürdürdü.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.